Followers

Carian

...................... بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ ......................

Segala puji bagi Allah, Pencipta dan Penguasa alam semesta. Selawat dan salam semoga disampaikan kepada Nabi Muhammad S.A.W., keluarganya dan para sahabatnya.

Assalamualaikum w.b.t. dan salam ukhuwaah. Blog ini dibina adalah berdasarkan sebagai perkongsian pengalaman rawatan di samping catatan penulis berkaitan Perubatan Islam khususnya Rawatan Gangguan Makhluk Halus. Adalah diharapkan dengan usaha yang sedikit ini dapat memberi manafaat bagi pembacanya dan orang-orang yang mencari kebenaran. Apa jua yang tercatat di dalamnya adalah jauh sama sekali untuk menimbulkan rasa "riak dan ujub" dalam diri. Na'uzubillah. Sesungguhnya Allah S.W.T. jualah Yang Maha Hebat Lagi Maha Mengetahui. Saya melepaskan diri dari setiap hal yang bertentangan dengan Kitab Allah dan Sunnah Nabi S.A.W. Semua taufiq yang dikurniakan tidak lain adalah kerana Rahmat Allah S.W.T. KepadaNya saya berserah dan kepadaNya saya kembali ....... al-faqir ilallah min : (abuhumaira)

Thursday, May 27, 2010

TG Ustaz Sharhan Shafie


Assalamualaikum w.b.t.

Pada suatu malam, di suatu hotel di Tawau sedang asyik membuat kerja kumpulan di dalam Kursus anjuran Jabatan Pelajaran Sabah, tiba-tiba terdengar pekikan suara wanita. Terkejut para peserta kursus termasuk saya sendiri. Rupa-rupanya urusetia sedang menayangkan satu slot video yang berkaitan Perubatan Islam.

Tengok kepada yang bercakap di dalam video tersebut, macam pernah kenal. Tapi di mana ya ? Bila di amati dan bertanya kepada kawan-kawan yang bersekolah sama semasa di Sekolah Menengah Agama Arab di Kelantan masa dulu-dulu (berkebetulan kawan-kawan pun jadi guru juga dan berkursus di hotel tu juga).

Rupanya, ustaz yang bercakap tersebut adalah kawan kita semasa di zaman sekolah dulu-dulu. Tak sangka beliau kini sudah dikenali di seluruh Malaysia, bahkan di luar negara khususnya Mesir. Apa tidaknya zaman sekolah sesama dengan saya dulupun beliau sudah terkenal dengan ilmu perubatan ini.

Pada masa sekolah menengah dulu saya tidak menyibukan diri dengan hal-hal seumpama ini, tetapi lebih menyibukan diri dengan hal-hal berkaitan dengan perihal orang muda. Bila dah tua-tua begini baru nak belajar.

Bila melihat tayangan video beliau pada ketika itu, mulalah terdetik di hati saya untuk mempelajari ilmu Perubatan Islam dengannya. Keinginan ini juga timbul kerana pada masa itu isteri saya sakit tenat kerana gangguan jin.

Masa itu saya bertugas di Sabah. Manakal kursus Perubatan Islam yang dianjurkan oleh ustaz Sharhan banyak dibuat di Semenanjung. Bila saya dapat bertukar bertugas di Semenanjung, ustaz Sharhan banyak pula buat kursus-kursus di Sabah. Maka peluang untuk menghadirinya tipis.

Alhamdulillah, akhirnya sempat juga saya menghadiri kursus anjuran beliau di Semenanjung ini. Mungkin beliau sudah tidak mengenali saya kerana hampir 16 tahun kita tidak bertemu. Atau jua beliau mengenali saya, tetapi saya lebih banyak mendiamkan diri untuk tidak dikenali olehnya. Maklumlah dah tua-tua begini baru nak menuntut ilmu daripadanya. Masa muda dan dekat dengannya dulu saya sibuk dengan perihal orang muda.

Apapun ilmu-ilmu yang disampaikan semasa kursus oleh beliau tersebut amat bermanafaat bagi saya. Walaupun saya tidak menjadi anak murid sepenuh beliau, kerana menurut beliau, anak murid sepenuhnya hendaklah sentiasa meghadiri beberapa kali pertemuan serta kursus agar mendapat bimbingan sepenuhnya daripadanya. Saya ini baru pertama kali sahaja menghadiri kursus daripada beliau.

Apapun bagi saya, walau sepotong ayat yang diajarkan oleh sesiapapun, saya menghormatinya dan menganggap dia sebagai guru saya. Maka saya anggap beliau sebagai guru saya. Terima kasih dan izinkan saya memorikan gambar TG Ustaz Sharhan diblog saya.

Seja o primeiro a comentar

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Catatan Abu Humaira ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO