Followers

Carian

...................... بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ ......................

Segala puji bagi Allah, Pencipta dan Penguasa alam semesta. Selawat dan salam semoga disampaikan kepada Nabi Muhammad S.A.W., keluarganya dan para sahabatnya.

Assalamualaikum w.b.t. dan salam ukhuwaah. Blog ini dibina adalah berdasarkan sebagai perkongsian pengalaman rawatan di samping catatan penulis berkaitan Perubatan Islam khususnya Rawatan Gangguan Makhluk Halus. Adalah diharapkan dengan usaha yang sedikit ini dapat memberi manafaat bagi pembacanya dan orang-orang yang mencari kebenaran. Apa jua yang tercatat di dalamnya adalah jauh sama sekali untuk menimbulkan rasa "riak dan ujub" dalam diri. Na'uzubillah. Sesungguhnya Allah S.W.T. jualah Yang Maha Hebat Lagi Maha Mengetahui. Saya melepaskan diri dari setiap hal yang bertentangan dengan Kitab Allah dan Sunnah Nabi S.A.W. Semua taufiq yang dikurniakan tidak lain adalah kerana Rahmat Allah S.W.T. KepadaNya saya berserah dan kepadaNya saya kembali ....... al-faqir ilallah min : (abuhumaira)

Wednesday, May 19, 2010

Riwayat dan Fadhilat Al-Ma'thurat


Assalamualaikum w.b.t.
Sebelum ini saya ada membeli Syamil Al-Quran, di dalamnya diberikan suplemen bonus berbentuk buku kecil Ma'thurat. Buku ini bertajuk sebagaimana gambar di atas hasilan daripada Al-Imam Asy-Syahid Hasan Al-Banna.

Kebiasaan Ma'thurat yang kita jumpa, beli, baca yangmana di dalamnya tidak ada diletakkan nota kaki tentang Hadis yang menerangkan tentang riwayat dan fadhilat terhadap bacaaan atau wirid-wirid tersebut.

Tetapi inilah keistimewaan Al-Masurat Wazifah Kubra yang diberikan bonus di dalam Syamil Al-Quran apabila kita membelinya; di dalamnya dilengkapi dengan riwayat dan fadhilat tentang bacaan dan wirid-wirid Rasulullah s.a.w. pagi dan petang. Sumber riwayat dan fadhilatnya diambil dari Kitab Majmu'ah Rasail Al-Imam Asy-Syahid Hasan Al-Bana sendiri. Buku kecil ini mempunyai 14 halaman muka surat.

Alangkah indahnya jika saya kongsikan riwayat dan fadhilat berkaitan amalan bacaan dan wirid ma'thurat tersebut. Semata-mata sebagai satu TAZKIRAH dan DAKWAH khususnya buat saya sendiri dan orang ramai umumnya.

Setiap post berkaitan dengannya insyaAllah akan saya catakan satu riwayat dan fadhilatnya ;

1. Diriwayatkan oleh Ibnu Sunni dari Anas r.a. dari Nabi s.a.w. bahawa Baginda bersabda : " Barangsiapa di waktu pagi mengatakan ; a'uzubillahis sami'il 'alimi minsyatonir rajim, akan dibebaskan dari gangguan syaitan hingga ke petang "

Allhu'alam.

Seja o primeiro a comentar

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Catatan Abu Humaira ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO