Followers

Carian

...................... بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ ......................

Segala puji bagi Allah, Pencipta dan Penguasa alam semesta. Selawat dan salam semoga disampaikan kepada Nabi Muhammad S.A.W., keluarganya dan para sahabatnya.

Assalamualaikum w.b.t. dan salam ukhuwaah. Blog ini dibina adalah berdasarkan sebagai perkongsian pengalaman rawatan di samping catatan penulis berkaitan Perubatan Islam khususnya Rawatan Gangguan Makhluk Halus. Adalah diharapkan dengan usaha yang sedikit ini dapat memberi manafaat bagi pembacanya dan orang-orang yang mencari kebenaran. Apa jua yang tercatat di dalamnya adalah jauh sama sekali untuk menimbulkan rasa "riak dan ujub" dalam diri. Na'uzubillah. Sesungguhnya Allah S.W.T. jualah Yang Maha Hebat Lagi Maha Mengetahui. Saya melepaskan diri dari setiap hal yang bertentangan dengan Kitab Allah dan Sunnah Nabi S.A.W. Semua taufiq yang dikurniakan tidak lain adalah kerana Rahmat Allah S.W.T. KepadaNya saya berserah dan kepadaNya saya kembali ....... al-faqir ilallah min : (abuhumaira)

Saturday, March 6, 2010

Renungan Mata Jin 1


(Gambar Hiasan)

Assalamualaikum w.b.t.

Saya mengambil sedikit masa untuk mencatat kisah ini. Kalau nak diikutkan esok ada temasya sukan sekolah. Esok pagi-pagi kena ke sekolah. Tapi apa pun, saya cuba tulis setakat yang termampu sahaja. Mungkin catatan saya ini agak santai dan shortcut.

Oklah..terus kepada kisah ini. Pesakit sudah lama berubat dengan macam-macam bomoh. Tapi masalah gangguannya belum lagi selesai. Pesakit ini sering pengsan. Kalau pengsan, ibubapanya akan mencari bomoh atau sesiapa sahaja yang boleh menolong mereka untuk menyedarkan anak perempuanya ini.

Berkebetulan saya balik ke Endau Rompin, bercuti ke rumah nenek isteri saya dan diminta tolong untuk tengok-tengokkan anaknya. Menurutnya ******** (cerita-cerita yang diberitahu oleh bomoh-bomoh yang pernah merawat anaknya). Bagi saya semua itu tidak penting. Yang penting bagi saya ialah menasihati mereka agar tidak terjerumus ke arah mempercayai perkara-perkara khurafat dan syirik.

Yang pertama saya minta ialah membuang tangkal azimat yang diberikan bomoh. Agak berat untuk ibubapanya mencabut tangkal azimat yang dijadikan kalung ditengkok anaknya kerana semenjak seminggu anaknya memakai azimat tersebut, dia tidak lagi pengsan. Kalau dicabut katanya, dia akan terus pengsan. Saya yakinkan mereka, agar cabut dan jika dia pengsan saya akan ikhtiarkan agar disedarkan kembali dengan izin Allah.

Pada malam itu, rawatan bermula. Alhamdulillah pesakit tersebut tidak pengsan setelah dicabut azimatnya. Dan ibubapanya semakin mempercayai teknik rawatan yang dilakukan apabila surau garau keluar "SAKIT....." berkali-kali keluar dari mulut anaknya dan titisan air mata keluar kerana menahan kesakitan apabila dibacakan ayat suci al-Quran.

Sebelum ini menurut ibubapanya, sudah ramai bomoh yang merawat anaknya tapi tidak ada tindak balas sebegini. Anaknya just rilex aje dan tak ada kesakitan pun walau dipicit pada mana-mana jari pun. Apatah lagi kerasukan atau keluar suara garau macam lelaki.
Allah itu Maha Hebat. Saya amat lemah, hanya sekadar membaca ayat-ayatNya. Apapun yang berlaku itu semuanya kehendak Allah s.w.t. Masha Allahu Kana, Wa Ma Lam Yasha Lam Yakun.

Jin yang mengganggu tidak menjawab semua persoalan yang saya ajukan. Hanya jelingan mata yang tajam dan perkataan "SAKIT...." sahaja yang keluar apabila dirukyah. Saya tamatkan rawatan dengan membatalkan azimat, memberikan sedikit nasihat tentang kepercayaan kepada tangkal azimat, ayat dan cara untuk menyedarkan anaknya jika pengsan lagi, amalan pagar diri serta rumah dan cara pagar rumah, minum serta mandi air rukyah untuk pesakit (agar jin dalam badan lemah sedikit, insyaAllah).

Rawatan akan disambung pada malam seterusnya, insyaAllah. Bersambung.................

Seja o primeiro a comentar

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Catatan Abu Humaira ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO