Followers

Carian

...................... بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ ......................

Segala puji bagi Allah, Pencipta dan Penguasa alam semesta. Selawat dan salam semoga disampaikan kepada Nabi Muhammad S.A.W., keluarganya dan para sahabatnya.

Assalamualaikum w.b.t. dan salam ukhuwaah. Blog ini dibina adalah berdasarkan sebagai perkongsian pengalaman rawatan di samping catatan penulis berkaitan Perubatan Islam khususnya Rawatan Gangguan Makhluk Halus. Adalah diharapkan dengan usaha yang sedikit ini dapat memberi manafaat bagi pembacanya dan orang-orang yang mencari kebenaran. Apa jua yang tercatat di dalamnya adalah jauh sama sekali untuk menimbulkan rasa "riak dan ujub" dalam diri. Na'uzubillah. Sesungguhnya Allah S.W.T. jualah Yang Maha Hebat Lagi Maha Mengetahui. Saya melepaskan diri dari setiap hal yang bertentangan dengan Kitab Allah dan Sunnah Nabi S.A.W. Semua taufiq yang dikurniakan tidak lain adalah kerana Rahmat Allah S.W.T. KepadaNya saya berserah dan kepadaNya saya kembali ....... al-faqir ilallah min : (abuhumaira)

Friday, October 23, 2009

Jadikan Amalan Bentengan Diri Sebagai Zikir Harian Anda


Assalamualaikum w.b.t.

Sebetulnya tidak banyak saya merawat pesakit sebagimana rakan-rakan Perawat Islam diluar sana. Yang mendapatkan rawatan daripada saya hanyalah daripada golongan kaum kerabat keluarga, kenalan-kenalan, guru-guru sekolah dan adalah sesetengan pesakit luar.

Ada juga pesakit yang hanya meminta pandangan melalui email, tel dan sms. Tidak sebagaimana para Perawat Islam diluar sana, mereka lebih arif, berpengalaman dan berilmu daripada saya yang daif ini. Sesungguhnya Allah tidak akan membebankan hambanya melainkan hambaNya itu mampu menanggungnya. Jadi, Allhamdulillah sekadar itulah sahaja yang saya mampu.

Walaubagaimana pun, saya akan berusaha dan memberikan yang termampu untuk menolong mereka kerana Allah s.w.t. Selebihnya saya serahkan kepada Allah s.w.t. Tuhan semesta alam.

Jadi sebagai salah satu usaha saya untuk membantu mereka yang memerlukan, saya menyusun satu nota untuk dijadikan zikir amalan harian. Pada asalnya nota ini disusun untuk kegunaan dan amalan saya dan isteri. Bila melihat kepada gangguan yang dialami oleh kaum kerabat keluarga, saya mula mengemaskini dan memberikan nota ini kepada mereka, mudah-mudah mendapat Rahmat, Pertolongan dan Perlindungan daripada Allah s.w.t.

Nota ini mempunyai 35 halaman. Kebiasaanya nota ini saya akan beri kepada pesakit untuk dijadikan bacaan amalan harian mereka sebagai zikir dalam usaha dan ikhtiar mereka memohon perlindungan Allah s.w.t. daripada gangguan makhluk halus atau jin disamping menjadi terapi untuk minda,hati dan fizikal pesakit. Sesungguhnya Kalam Allah itu adalah NUR,SYIFA’ dan sebagainya buat orang-orang yang beriman.

Di samping membekalkan air rukyah dan cd rukyah, nota ringkas ini juga diberikan kepada pesakit. Mudah-mudah mereka beramal dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Sedikit tentang nota ini :
1.Diwujudkan untuk dijadikan amalan pagi,petang dan sebelum tidur pesakit.

2.Susunan ayat al-Quran dan doa-doa di dalam nota ini diambil dari karangan mu’allij-mu’allij tersohor berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w.

3.Bertujuan untuk memudahkan pesakit mengetahui ayat-ayat dan doa-doa yang perlu dibaca dikala pagi,petang dan malam sebelum tidur tanpa bersusah-payah membelek-belek al-Quran untuk mencari surah-surah tertentu atau buku-buku karangan mu’allij yang berkaitan amalan bentengan diri seharian.

Tujuan catatan kali ini bukan untuk untuk mencari publisiti sebab nota ini bukan untuk dijual, tapi sebagai perkongsian ilmu, pengalaman dan permasaalahan berkaitan amalan pendinding diri yang diamalkan oleh pesakit.

Ada sesetengah pesakit berasa berat untuk melakukan amalan sebagaimana susunan di dalam nota ini. Kenapa dia jadi begitu ? Jawapan yang daif daripada saya yang lemah…

1.Mengamalkan semata-mata mengharapkan ia menjadi bentengan bukan jadikan ia sebagai zikir kepada Allah s.w.t.

2.Mengharapkan ia (ayat-ayat al-Quran) menjadi bentengan bukannya Allah s.w.t. Ingatlah ayat-ayat al-Quran tidak dapat memberikan bentengan perlindungan. Semuanya adalah adalah daripada Rahmat dan Pertolongan Allah s.w.t. jua.
3.Serangan pisikologi atau hasutan daripada unsur negatif di dalam badan pesakit.

Ada juga sesetengah pesakit mendakwa, mengatakan bahawa dia masih lagi diganggu dan dimasukki jin walaupun membaca semua ayat-ayat al-Quran yang disusun dalam nota tersebut. Kenapa ? Jawapan yang daif daripada saya yang lemah…

1.Jawapannya sebagaimana no. 2 di atas.

2.Ketahuilah "bismilla hillazi la yadhuru…" Tidak ada yang boleh memudharatkan sessuatu di muka bumi dan di langit ini melainkan dengan izin Allah …

3.Jin penganggu ini umpama pencuri yang ingin mencuri dan sesebuah rumah. Walaupun rumah itu sudah di kunci semuanya, di geril (betul ke ejaan ni) ditambah dengan berbagai pagar dan kunci, dia akan berusaha juga dengan apa cara sekalipun dengan berbagai peralatan untuk masuk ke dalam rumah tersebut.

4.Pagar yang dibina akan runtuh jika berlaku kemaksiatan di dalam rumah pesakit.

Nota ini juga menjadi amalan saya seharian di samping bacaan ma’thurat, manzil dan lain-lain. Buat pembaca semua, jadikanlah bacaan seumpama ini sebagai zikir harian anda. Yakinlah jika kita jadikan ia sebagai zikir harian ( bukannya mengharapkan ia jadi pendinding ), insyaAllah tidak berat untuk anda lakukan.

Pendinding itu hanyalah salah satu dari pada fadhilat daripada fadhilat-fadhilat lain hasil daripada keberkatan KalamNya yang melalui Rahmat Allah s.w.t. Apatahlagi jika anda sudah jazamkan ia selama 40 hari. Ia sudah jadi sebati dalam hidup kita.

Bahkan anda akan rasa rindu jika tidak melakukannya dalam sehari. Macam kita solat 5 kali sehari semalam. Dah berapa lama kita lakukan solat dan lakukannya kerana Allah s.w.t. bukannya ada niat lain. Jika terlambat atau tak tunaikan ia, kita rasa tak selesakan ? Kejap-kejap teringat yang kita tak solat lagi. Bila dah tunaikan baru kita rasa tenang dan lega.

Kenapa jadi begitu? Jawapan daif daripada saya yang lemah…Yelah dah memang kewajipan kita sebagai hambNya. Dan sebab solat itu sudah sebati dalam diri kita yang bergelar Muslim. Begitulah juga dengan amalan bentengan diri ini, jika sudah sebati dan jadikan ia sebagai zikir kerana Allah, tidak ada apa-apa pun yang boleh menghalangnya untuk kita melakukannya setiap hari insyaAllah. Allahua’alam.

8 Comentários:

Anonymous said...

mcm mane nk dapatkan nota ni drpd ustaz??

M. ADNAN (abuhumaira) said...

Salam anonymous.
Asalnya nota ini hanya untuk pesakit yang mendapatkan rawatan daripada saya. Segan pula nak berikan pada orang ramai sebab ada sedikit cacat cela.Tapi jika tuan berminat,sila sms nama dan alamat. Ada masa saya pos. InsyaAllah.

Anonymous said...

Assalamualaikum Ustaz, saya pun berminat nak dapatkan nota amalan zikir ni... boleh ustaz tolong pos kan kpd saya.
Terima kasih, ustaz.

a.k.a smsaroni said...

Salam. Saya seperti yang lain juga berminat akan amalan yang tuan bukukan. Jika tuan tak keberatan hantarlah senaskah untuk saya dan keluarga buat amalan harian. Moga Allah swt jua memberi rahmat dan keberkatan kpd tuan sekeluarga. Amin

Alamat

51 Jalan Sultan, 20200 Kuala Terengganu

abuhumaira said...

Assalamualaikum a.k.a smsaroni. Sila bagi saya nama dan alamat penuh. Ada ruang masa insyallah saya poskan

a.k.a smsaroni said...

Samsul Muariff Saroni (aka smsaroni)
51 Jalan Sultan Ismail
20200 Kuala Terengganu

abuhumaira said...

InsyaAllah saya pos esok. Sila bagi no. phone anda atau sms di talian saya untuk memaklumkan maklumat penghantaran.

Anonymous said...

assalam, sy berminat utk dptkan nota tersebut..masih adakah lg?
*khamsiah*

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Catatan Abu Humaira ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO